Kozmetik dermatolojide sık uygulanan bir tedavi tekniği olan mezoterapi, Latince meso (orta) ve terapi (tedavi) kelimelerinden türetilmiştir ve orta deri tedavisi anlamına gelir.
Mezoterapi ne işe yarar?
Mezoterapide uygulanan ilaç karışımları hialuron asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller, hormonlar, enzimler ve amino asitlerden hazırlanır. Bu maddelerin doğrudan cilde verilmesi kolajen ve elastin gibi yapıları uyararak ve o bölgedeki kan dolaşımı, lenfatik dolaşım ve bağışıklık yanıtını düzenleyerek cildin yenilenmesine yardımcı olur. Ne kadar doğru oran ve seanslarda yapılırsa sonuçları o kadar başarılı olur.
Yaşanan sorunlara bağlı olarak sistemik bir etki oluşturmadan ve maksimum fayda sağlamak için küçük miktardaki ilaçlar mikroenjeksiyon yöntemiyle problemli alana enjekte edilmektedir. Mezoterapide en çok aşağıdaki ürünler kullanılmaktadır:
Mezoterapide cildin orta katmana bir dizi özel solüsyonlu enjeksiyon uygulamak için çok ince iğneler kullanılır. Asıl amaç ciltte tahribata yol açan iltihaplanma ve zayıf kan dolaşımı gibi temel sorunları çözmektir. Mezoterapide standart bir solüsyon formülü yoktur. Kişinin sorununa göre birçok farklı vitamin, mineral, bitki özleri gibi karışımlar kullanılabilir.
İğnenin enjekte tekniğine göre 3 farklı mezoterapi türü vardır. Bunlar nokta nokta, kapsamlı ve üst deri enjeksiyonlarıdır. Mezoterapi uygulama bölgesine göre de vücut, yüz, saç mezoterapisi olarak türlere ayrılır. Ayrıca mezoterapi uygulanma şekline göre iğneli ve iğnesiz mezoterapi olarak 2’ye ayrılabilir.
Tedavi kullanım alanı sivilce, çıbancıklar gibi akne ve akne izleri, ciltte oluşan doğum veya yaşlılık lekeleri gibi her türlü cilt lekesi, ciltte gelişen yara izleri, ergenlik veya doğum çatlakları, zona gibi cilt rahatsızlıklarıdır. Ayrıca yüzü gençleştirip ten rengini düzeltebilir.
Saç mezoterapisi cerrahi olmayan kozmetik bir saç restorasyon işlemidir. Kellik, saç dökülmesi, saçkıran gibi saç problemlerinin tedavisinde kullanılır. Saç dökülmesi sorunlarının çoğu besin eksikliğinden, kafa derisinde kan dolaşımı azalmasından, saç folikülü çevresindeki hormon dengesizliklerinden ve androjen DHT kaybından kaynaklığından tedavinin özü bu sorunların giderilmesine dayanır.
Saç mezoterapisi özellikle kalıtsal kellik sorunu olanlar için uygun bir tedavi olabilir. Hem kadın hem de erkeklerde etkilidir.
Geleneksel mezoterapi fibromiyalji, gut, nevralji, servikobrakial sendrom, migren veya adet ağrıları gibi diğer pek çok akut/kronik ağrı sendromlarında ağrı giderici olarak kullanılır. Ayrıca bursit, miyozit gibi kas iltihaplanmalarında, burkulmalarda, kas-tendon gibi spor yaralanmalarında uygulanabilir. Somon balığından elde edilen somon kalsitonindir osteoporozdan kansere kadar ağrılı kemik bozukluklarının mezoterapi tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlardandır.
Mezoterapi Kaç Seans Uygulanır ve Seans Aralıkları Ne Kadardır?
Uygulama, endikasyonuna göre değişmekle birlikte genel olarak 4 ile 6 seans arasında uygulanmaktadır. Seans aralıkları ise 1 ya da 2 hafta olmaktadır. Uygulamanın tekrarlanma sıklığı soruna bağlı olarak değişmektedir. Anti-aging uygulamaları için yapılan mezoterapi her yıl tekrarlanabilirken selülit ve saç dökülmesi gibi şikayetlerde ise problem yeniden yaşanırsa uygulama tekrarlanmaktadır. Uygulamanın ardından sonucun alınması, hastanın durumuna göre değişmektedir. Hastanın yaşı, problemin büyüklüğü ve cildin yapısına göre maksimum 2. ya da 3. seansta arzu edilen sonuçlar alınmaya başlanır.
Uygulamadan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uygulamanın istenen sonucu vermesi ve yan etkilerde kaçınmak için bazı önlemler almak gerekmektedir. Bu önlemler, tedavinin başarısı için oldukça önemlidir.
Seanstan sonraki 48 saat boyunca zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.
Mezoterapi uygulaması genelde cilt yaşlanması, selülit, kilo kaybı ve leke tedavisi gibi durumlar da uygulanır ve vitamin ve minerallerin tek başına derinin orta tabakasına uygulanması halidir. Mezoterapi uygulaması spor yaralanmaları, saç dökülmesi, alerjiler ve gö altı morlukları sırasında da tercih edilir. Uygulama genelde hamile olan veya herhangi bir rahatsızlığı olan kişilere uygulanmaz. Mezoterapi işlemi hem cilt için hem de saç için kullanılır. Bu nedenle uygulama yaptırmadan önce mutlaka doktordan bilgi almak gerekir.
Mezoterapi kaş, yüz, cilt ve leke mezoterapisi olarak çeşitleri bulunur. Kişiye özel olarak hazırlanan solüsyonlar kullanılır. Genelde yüz gençleştirme, selülit tedavisi daha sık tercih edilir. Aynı zamanda mezoterapi koruma görevini de üstlenir. Cildiniz de var olan sorunlar sürekli olarak tekrarlamamış olur. Mezoterapi özellikle cilt de meydana gelen dermatolojik her olay da etkilidir. Herhangi bir bölge de meydana gelen rahatsızlıklar belirlendikten sonra mezoterapi işlemi uygulanmaya başlar.
Kullanılan vitamin ve minerallerin sağlanması ile kan dolaşımı da hızlanır. Cilt için yaratılmış olan fiziksel ve çevresel faktörler yüzünden cilt kendini yenilemeye başlar. Yapılan her işlem için farklı mezoterapi tedavisi bulunur. Kullanılan ilaçlar da farklıdır. Bu nedenle etkisini de kısa süre içerisinde göstermiş olur.
Saç mezoterapisi hem kadınlar hem de erkekler de saç dökülmelerine karşı uygulanan bir yöntemdir. Özellikle kelleşme sorunu yaşayan erkeklere mineral ve vitamin takviyesi yaparak besin öğesi sağlar ve besler. Saç Mezoterapi işlemleri yapılırken saç derisinin altına vitamin enjekte edilir. Genelde saç ekim işleminden 6 ay sonra uygulanmaya başlanır.
Yüz Mezoterapisi işlemi genelde güneş hasarı gören ciltler için tercih edilir. İlaç uygulanırken cildin iç kısmına ve altına direkt olarak uygulanır. Mezoterapi işlemi yapıldıktan kısa bir süre sonra cilde etki etmeye başlar. Cildi yenileyen ve cilt sarkmalarını etkileyen çeşitli ilaçlar kullanılır. Cilt daha taze ve parlak görülür. Bu nedenle mezoterapi işlemi yapılırken güvenilir firmalar üzerinden destek almak daha doğru olur.